HOITO-OHJE
Ennen kuin hankit siilin, muista että:
Toisaalta löytyyhän siilistä runsaasti hyviäkin puolia:
Jos edelleen olet sitä mieltä, että siili on juuri se oikea lemmikki sinulle, saanen onnitella! Olet hankkimassa itsellesi ainutlaatuisen ystävän. Siilin hoito ei ole vaikeata, kunhan vain hallitsee tietyt perusasiat ja tuntee siilin tarpeet. Niihin paneudutaan näissä hoito-ohjeissa, jotka alun perin olen laatinut meiltä lähteville poikasille mukaan annettavaksi.
Mistä siilejä saa? Varmin ja luotettavin paikka ostaa siili on suoraan kasvattajalta. Myös jotkin eläinkaupat myyvät siilejä, mutta näiden yksilöiden alkuperästä tai terveydestä ei aina voi olla täysin varma: joillakin on ollut ulkoloisia tai sairauksia, jotkin ovat saaneet poikasia eläinkaupparaskauden seurauksena ja toiset ovat olleet käsittelyyn tottumattomia tuhisijoita ja purijoita. Toisinaan eläinkaupat ovat levittäneet myös puutteellista tietoa siileistä niiden ostajille. On toki olemassa myös vastuullisia ja asiantuntevia eläinkauppoja, mutta Suomen Siiliyhdistyksen rekisteröimä kasvattaja on mielestäni kuitenkin aina kaikkein turvallisin vaihtoehto. Kasvattajalta saa varmimmin käsittelyyn tottuneen ja terveen siilin, jonka taustat ja ominaisluonne tunnetaan, sekä kasapäin hyviä neuvoja ja vinkkejä.
Tietysti kodin tarjoamista
vanhemmalle siilille kannattaa myös harkita. Näitä
uudelleensijoitustapauksia löydät esimerkiksi yhdistyksen sivuilta
www.suomensiiliyhdistys.fi.
Siili saapuu kotiin...
Piikinvaihtojen aikaan (n. 8-10 viikon iässä ja n. 5-8 kk iässä) siili voi olla kärttyisä ja tuhista tavallista enemmän, mutta tämäkin on hyvin yksilöllistä.
Käsittely
Siilit ulostavat ja virtsaavat usein juostessaan juoksupyörässään. Tämän vuoksi sekä siilin jalat että pyörä kaipaavat säännöllistä (jopa joka iltaista) pesua. Siiliä ei kuitenkaan useimmiten tarvitse eikä kannata kastella kokonaan, sillä sen kuivuminen kestää kauan (vilustumisvaara). Riittää kun lasket pesualtaaseen (HUOM! Ei keittiössä, salmonellavaara!) muutaman sentin syvyydeltä lämmintä vettä ja laitat altaan pohjalle pyyhkeen, niin että siili ei liukastele. Älä kuitenkaan jätä sitä veteen valvomatta (hukkumisvaara). Altaassa tassutellessaan (ja pois pyrkiessään) kakat irtoavat jaloista suhteellisen näppärästi. Jos jotain vielä jää, voi loput pyyhkiä pois kostealla kankaalla.
Siili on kylvyn jälkeen kuivattava hyvin,
jotta se ei vilustu. Perusteellista kylpyä siili kaipaa vain harvoin
(korkeintaan noin kerran kuussa). Kunnon kylvyssä voi valella lämmintä
vettä siilin päälle, mutta muista varoa korvia! Pesuaineena voi käyttää
helliä eläinshampoita, mutta useimmiten pelkkä vesikin riittää. Palkitse
siili kylvyn jälkeen muutamalla jauhomadolla, jottei se opi inhoamaan
toimitusta.
Sisäsiisteys Vain harva siili oppii sisäsiistiksi – ainakaan pysyvästi. Jos kuitenkin haluat yrittää opettaa siiliä hiekkalaatikolle, ole kärsivällinen äläkä aseta toiveita liian korkealle. Aloita hiekkalaatikolle totuttelu mahdollisimman varhain laittamalla siilin kakkaa laatikkoon ja näyttämällä laatikko siilille. Jos siili tekee toistuvasti tarpeensa jonnekin muualle, siirrä laatikko sinne. Siili saattaa oppia taidon 2-3 päivässä, useimmiten kuitenkaan ei. ÄLÄ silti koskaan RANKAISE siiliä, se ei ymmärrä sitä ja tulee vain pelokkaaksi.
Useimmat siilit kakkivat vapaana ollessaan minne sattuu, joten rättiin saa tavallisesti tarttua melkeinpä päivittäin. Kuivuneet pökäleet on myös helppo imuroida ja koko puuhahan kannattaa ottaa ihan hyötyliikunnan kannalta. Siivouksen tarvetta vähentääkseen kannattaa koettaa sijoitella useita hiekkalaatikoita eri puolille huonetta (siilit suosivat katollisia versioita), suojata siilin lempivessanurkkaukset sanomalehdellä, pyyhkeillä tai muovitetulla froteella tai sijoittaa juoksupyörän alle hiekkalaatikko, jolloin kakat ja pissit saattavat päätyä sinne. Jos siilin jaloittelualue on rajattu (tietty nurkkaus tai huone), voi koko lattian suojata esim. muovitetulla froteella, mikä helpottaa siivousta. Lisäksi tämä voi parhaimmassa tapauksessa johtaa siihen, että siili tekee tarpeensa vain tiettyihin (yleensä froteettomiin) nurkkiin tai jopa hiekkalaatikkoon, niin kuin meillä on käynyt, jolloin froteita ei enää tarvita. Myöhemmin, kun siilin vessapaikat ovat vakiintuneet, voi ne suojata taas esim. sanomalehdillä. HUOM! Hiekkalaatikon hiekan tulee olla paakkuuntumatonta, jotta se ei takerru siilin vatsakarvoihin tai sukuelimiin (mahdolliset hiekkakököt voidaan poistaa lämpimällä vedellä tai talouspaperilla). Lisäksi sen tulisi olla hajusteetonta ja pölytöntä.
Muutamia hyväksi havaittuja hiekkoja:
Kynsien leikkaus Kynnet on leikattava tavallisesti 2-4 viikon välein, eli silloin kun ne näyttävät liian pitkiltä. Kynnen sisällä kulkee verisuoni, joka kuultaa vaaleanpunaisena kynnen läpi. Varo leikkaamasta kynsiä niin lyhyiksi, että verisuoni katkeaa ja kynsi alkaa vuotaa verta, sillä sen tyrehtyminen saattaa kestää jonkin aikaa, ja pienikin verenhukka on pienelle eläimelle huono juttu. Vahingon varalta kaappiin kannattaa kuitenkin varata verenhyydyttäjää (esim. jalkahoitolasta), joka nimensä mukaisesti siis hyydyttää verenvuodon. Maissijauhokin käy ensiapuna. Paras keino leikata kynnet on kääräistä siili pyyhkeeseen tai fleeceen, jottei se pääse rimpuilemaan, kääntää se selälleen ja pyytää kaveria pitämään siilin jalkaa paikoillaan samalla kun itse leikkaa kynnet. Voit myös koettaa leikata kynnet siilin ollessa parin sentin syvyisessä vedessä tai syömässä ruokakupistaan. Kynsisaksina toimivat parhaiten jyrsijöiden pienet kynsisakset. HUOM! Siilin jalat on tarkistettava joka ilta kiinni takertuneiden hiusten ja langanpätkien varalta (siilillähän on matala maavara, minkä vuoksi se ”kerää” näitä lattioilta): ne voivat pureutua syvälle ihoon aiheuttaen jalkaan jopa kuolion. Samasta syystä siilin huonetta kannattaa imuroida kohtalaisen usein.
Myös siilin vatsapuolelle
mahdollisesti tarttuneet hiekanjyvät on poistettava päivittäin joko
sormin, pesulla tai märällä vanupuikolla tai paperilla.
Painon tarkkailu Hanki siiliä varten digitaalinen talousvaaka (mieluiten kulhoton malli, koska siili ei välttämättä kulhossa oikein viihdy).
Tarkkaile siilin painoa säännöllisesti ja merkitse mielellään lukemat ylös. Näin huomaat helposti, jos siili alkaa yhtäkkiä laihtua tai lihoa. Siilit ovat mestareita salaamaan sairautensa, joten painon tarkkailu on avainasemassa kertomaan siilin voinnista.
Aikuisen siilin normaalipaino on noin
300–500 g. Poikanen (0-4kk) puolestaan lihoo jopa 10g/vko.
Lämpö Siilille ihanteellinen lämpötila on n. +22-25 celsiusastetta (sehän on kotoisin Afrikasta). Niinpä lämpötilan tarkkailu on tärkeää, jotta siili ei alkaisi vaipua horrokseen, mistä se ei välttämättä selviäisi hengissä pienen massansa vuoksi. Siilin asumuksen lähelle kannattaakin hankkia lämpömittari. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos sinun itsesi ei tee mieli olla huoneessa T-paidalla, on siellä siilille liian kylmä. Helppo ratkaisu ongelmaan on matelijan lämpömatto, jonka alle laitetaan solumuovin palanen ja päälle lämpöä johtava keraaminen lattialaatta tai kaakelin palanen. Laatta ei kuitenkaan saisi olla matossa kiinni, joten se kannattaa nostaa esim. pienten styrox-tassujen varaan. Laatan voi vielä päällystää fleecellä ja lämpömaton varustaa termostaatilla ja ajastimella. Muista vielä tarkistaa, ettei matto kuumene liikaa! Siilit suorastaan rakastavat tällaista lämmintä nukkumapaikkaa – etenkin, jos laatan päälle sijoittaa vielä pesäkopin tai fleecemytyn! On kuitenkin pidettävä huoli siitä, että siili halutessaan pääsee myös vilvoittelemaan viileämpään paikkaan asumuksessaan. HUOM!
Jos siili alkaa horrostaa (raajat ovat
kankeat, kävely vaivalloista ja vatsapuoli tuntuu kylmältä), on se
saatava nopeasti lämpimäksi! Nopein keino lienee lämmin kylpy, jonka
jälkeen siili on muistettava kuivata mahdollisimman tarkkaan. Tämän
jälkeen siilin voi vielä jättää lämpömaton päälle lämmittelemään, jotta
se kuivuu täysin. Älä myöskään unohda korjata lämpöoloja!
Tarvikkeita
Virikkeiden merkitys Erilaisten virikkeiden merkitys siilin onnellisuuden ja hyvinvoinnin kannalta on suuri. Kehitellessäsi siilille tekemistä, koeta katsoa maailmaa sen silmin, sillä lemmikkisiilin tarpeet vastaavat vielä hyvin pitkälti sen esi-isien tarpeita. Siilien elinalue luonnossa on suuri, joten pyri tarjoamaan lemmikillesi riittävät mahdollisuudet liikuntaan valitsemalla sen kodiksi asumus, jossa on mahdollisimman suuri pohjapinta-ala. Juoksupyörä on hauska lelu, muttei mielestäni riitä korvaamaan vapaana juoksentelun riemua. Se on myös sikäli ristiriitainen kapistus, että kukaan ei nykytiedon pohjalta voi varmaksi sanoa, tuottaako siinä juokseminen eläimelle mielihyvää vai toistaako eläin tätä yksitoikkoista liikettä alun perin vain turhautumisensa vuoksi (kuten monet eläimet eläintarhoissa). Voisi kuitenkin sanoa, että etenkin pienikokoisissa asumuksissa juoksupyörä on ehdoton, mutta silti siilin olisi päästävä juoksemaan iltaisin vapaana. Joutuessaan jatkuvasti olemaan häkissä siilistä (aivan kuten mistä tahansa muustakin eläimestä) tulee helposti turhautunut, stressaantunut ja apaattinen. Myös ympäristön tutkiminen, erilaisilla pinnoilla liikkuminen ja mahdollisuus valita oma olinpaikkansa tuottaa siilille mielihyvää. Jo senkin vuoksi siiliä olisi hyvä päästää joka ilta vapaaksi asumuksestaan ja mieluiten tietysti niin, että siili saa itse päättää, koska tulee ulos. Muista kuitenkin tukkia pienet kolot ja poistaa vaaralliset esineet (lääkkeet, liimat, puhdistusaineet, paristot, lyijykynät, pyyhekumit, muovipussit…) lattialta ennen siilin vapauttamista! Siilin aktiivisuutta lattialla voi lisätä piilottelemalla eri puolelle herkkupaloja (esim. kuivattuja sirkkoja tai muita hyönteisiä) tai vaikkapa tarjoamalla siilin ilta-aterian useasta eri kupista, joita etsiessään siili saa toteuttaa luonnollista ravinnonhankintatapaansa. Myös raksuilla täytetty kissan tai fretin aktivointipallo voi toimia palkitsevana virikkeenä: jokaisen herkkupalan löytäminen tuottaa siilille mielihyvää. On kuitenkin pidettävä huoli siitä, ettei siili saa liikaa herkkuja ja pääse lihomaan. Siilille olisi hyvä tarjota vaihtelevasti myös muita em. leluja ja muita virikkeitä, kuten erilaiselta tuoksuvia esineitä (nahkahanska, hajuvedeltä tuoksuva huivi…), joista siili parhaassa tapauksessa innostuu tekemään vaahtikset. On kuitenkin varottava muuttamasta siilin omaa asumusta liiaksi, sillä silloin on vaarana, että eläin ennemminkin stressaantuu kuin innostuu virikkeiksi tarkoitetuista muutoksista. Siilin keskeisin elinpiiri olisikin hyvä pitää suhteellisen muuttumattomana ja tarjota lelut sen asumuksen ulkopuolelle tai ainakin etäällä sen nukkumanurkkauksesta. Usein kuulee myös kysyttävän, voiko siiliä viedä kesällä ulos. Tämä ei ole ollenkaan välttämätöntä eikä oikeastaan monena päivänä kesässä edes mahdollista: siiliähän ei saa herättää keskellä päivää (eikä se silloin ulkoilusta ainakaan nauti) ja illalla siilin heräillessä maanrajassa on harvoin enää yli toistakymmentä astetta lämmintä. Jos kuitenkin päätät viedä siilin ulos, muistathan, että sille sopivia valjaita ei ole olemassakaan. Niinpä sen perässä onkin koko ajan kuljettava ja varottava, ettei se pääse pujahtamaan ahtaisiin paikkoihin. Jos siili ei tunnu nauttivan uusista hajuista ja oudosta ympäristöstä, älä turhaan stressaa sitä vaan vie se takaisin sisälle.
Siilin asumuksen koko Pääsääntönä voidaan pitää, että liian suurta siilin asumusta ei ole olemassakaan, vaan parhaimmillaan koko huoneisto tai ainakin yksi kokonainen huone voi toimia siilin reviirinä. Vähintään siilikaapin ja/tai aitauksen nikkarointia sekä säännöllistä mahdollisuutta asumuksen ulkopuolella jaloitteluun voin lämpimästi suositella. Ankean pieniin siilikoteihin törmää kuitenkin varsinkin ulkomaisilla Internet-sivustoilla valitettavan usein. Myös suurin osa eläinkaupoissa myytävistä terraarioista ja häkeistä on aivan liian pieniä siileille, ja niihin majoitettavaa eläintä on lähes mahdotonta saada kunnolla viihtymään. Pienissä häkeissä ja terraarioissa tuntuvat ihmisiä kuitenkin viehättävän niiden vähäinen tilantarve kotona, helppo saatavuus, huokea hinta ja kenties myös esteettiset näkökohdat. Todellisuudessa pienet asumukset alkavat kuitenkin haista varsin helposti, ja ne on siksi puhdistettava usein. Lisäksi pienessä tilassa asuva siili, jonka jokailtaiseen elämään kuuluu vain syöminen ja juoksupyörässä juokseminen tai vaihtoehtoisesti turhautunut häkissä ravaaminen, ei välttämättä kauaa jaksa omistajaansakaan viihdyttää, jolloin lemmikki pahimmassa tapauksessa muuttuukin mukavasta perheenjäsenestä pakottavaksi velvoitteeksi. Pienessä häkissä turhautuva eläin onkin useimmiten sangen ahdistavaa katseltavaa, kun taas lattialla vapaana mennä tuhistava, uusista hajuista vaahtisteleva ja matoja kerjäämään tuleva piikkikasa on jo paljon mukavampaa seurattavaa – puhumattakaan siitä, kuinka paljon iloa vapaana juoksentelu siilille itselleen tuottaa.
Mahdollisimman ison asumuksen
rakentamista tai hankintaa tuskin tarvitsee katua. Siilin viihtyminen ja
innostunut touhuilu on palkinnoista paras, mutta yhtä lailla tilava ja
viihtyisä siilinkoti voi olla ylpeyden aihe myös rakentajalleen!
Yksi varmasti parhaista palveluksista,
jonka siilillesi voit tehdä, on päästää sitä säännöllisesti tutustumaan
asumuksensa ulkopuoliseen maailmaan. Tämä lisää siilin aktiivisuutta ja
tarjoaa sille virikkeitä. On kuitenkin muistettava huolehtia myös
jaloittelevan siilin turvallisuudesta! Jos talonne tai asuntonne on
kovin suuri, on ehkä viisainta rajata siilille aidoin tai ovien avulla
1-3 huonetta, jotka pidetään siiliturvallisina.
Siilin kanssa matkustaminen Monesti on järkevintä hankkia siilille matkan ajaksi hoitaja, joka käy siilin luona hoitamassa sitä tai viedä siili esim. jonkun siilistin luo hoitoon. Hoitajia voit kysellä Suomen siiliyhdistyksen palstalla. Itse otan myös mielelläni siilejä tänne hoitoon, jos mahdollista. Joskus siilin voi myös ottaa mukaan reissuille, esim. mökille. Tällöin siilin tilapäisasunnoksi sopii hyvin pahvilaatikoista rakennettu talo tai lasten kylpyallas. Talvella on pidettävä huoli siitä, että siili pysyy lämpimänä kuljetuksen ajan. Tätä tarkoitusta varten kuljetuslaatikko kannattaa vuorata hyvin fleecellä ja sen pohjalle voi halutessaan laittaa lämminvesipullon tai mikrossa lämmitettävän lemmikeille tarkoitetun ”lämpölevyn” (esim. Snuggle Safe). Varmista, että siili pääsee halutessaan kuitenkin myös pois lämmönlähteen läheisyydestä, jottei sille tule matkan aikana liian kuuma. Auton on myös hyvä olla valmiiksi lämmitetty ennen kuin siili tuodaan sinne, mutta kuljetuslaatikon sijoittamista suoraan puhaltavan lämpimän tai kuuman ilman tielle kannattaa välttää.
Kuivikkeina matkalla toimivat hyvin
sanomalehdet, ruuaksi voi ottaa kuivattuja sirkkoja, elävää ruokaa tai
purkkiötököitä ja esim. kissanruokatölkin (Almo Nature). Muista
huolehtia myös riittävästä lämpötilasta etenkin talviaikaan ja päästä
siili mahdollisuuksien mukaan iltaisin ulkoilemaan tilapäisasumuksen
ulkopuolellekin.
Lopuksi vielä siilin normaali hoito yhteenvetona
1) Päivittäin
2) Viikoittain
3) Kuukausittain
4) Vuosittain:
© Juulia Virtanen 2008
|
|
|