Siilin asumukseksi käy iso häkki tai terraario (vähintään 120x60x60), aitaus tai mieluiten kokonainen huone, josta löytyy siilille välttämättömät tarvikkeet. Siilien asuntoja pääset ihailemaan Suomen Siiliyhdistyksen sivuilla siilien asuntonäyttelyssä.

Meillä tytöillä on käytössä vapaan lattiapinnan lisäksi ns. siilitalo, joka on rakennettu uutena ostettuun kaksiosaiseen vaatekomeroon (100x60x190cm).

Päädyimme tähän vaihtoehtoon, koska rakentamalla siilien kodin moneen kerrokseen saadaan siilille runsaasti liikkumatilaa, ilman että rakennelma veisi kuitenkaan liikaa lattiapinta-alaa huoneesta. Lisäksi kaappiratkaisu on mielestäni helppo pitää puhtaana ja siilien touhuja eri kerroksissa on hauska seurata sohvalta.

Mikäli haluat rakentaa siilisi asumuksen itse (mitä vahvasti kyllä suosittelen – eläinkauppojen häkit ja terraariot kun usein ovat joko hirvittävän pieniä tai kalliita), tässä hieman vinkkejä:


 

Kaappi
 

 • hanki kerralla tarpeeksi suuri kaappi ja varusta se monella lisähyllyllä

 • hyviä, edullisia vaatekaappeja kannattaa etsiskellä kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista tai myynti-ilmoitusten joukosta

 • sahaa hyllyistä yksi kulma (kooltaan esim. 12x20cm) pois kulkuaukoksi ja poraa hyllynkannattimille reiät

 • lasiovet voi teettää lasi- huonekaluliikkeissä tai tehdä tietysti itsekin, jos taitoa riittää

 • siilitalon kylkeen, mahdollisimman lähelle lattiatasoa voi sahata tai porata (rasiaporanterällä tms.) siilille kulkuaukon (halkaisija esim. 10 cm) lattialle – tarpeen vaatiessa putken tai rampin kera. Näin siili saa vapaasti kulkea talonsa ja huoneen lattian väliä. Sulkumekanismina toimii meillä siilin hahmoon verhoiltu puusalpa.
 

 

 

 

Kerrokset

 • korkeutta kerroksiin ei välttämättä paljoa tarvita, sillä siilit pitävät matalista koloista – ainoastaan juoksupyöräkerros todella vaatii korkeutta (n. 40-50cm pyörästä riippuen)

 • osa kerroksista (esim. meillä kaksi alimmaista) kannattaa varata ns. suttukerroksiksi, joissa syödään, otetaan hiekkakylpyjä, sonnitaan ja urheillaan pyörässä. Näin muut kerrokset (nukkumiseen ja virikkeille) säilyvät puhtaampina ja siistimpinä.

 • kerrosten pohjamateriaaliksi sopii esim. muovitettu frotee, sanomalehdet tai vahakangas. Meillä on päädytty usean materiaalin yhdistämiseen: alimmaisena on pala muovimattoa, sitä suojaamassa pala vahakangasta ja sen päällä suttukerroksissa vielä sanomalehteä.

 • ”ylimääräiset” kerrokset voi jättää vapaaksi liikkumatilaksi ja niihin voi sijoitella erilaisia virikkeitä kuten palloja, putkia, laatikoita, fleecemyttyjä, hiekkalaatikoita, erilaisilla materiaaleilla täytettyjä laatikoita jne.

 

 

 

Rampit

 • ramppien reunoihin ja kerrosten välisien kulkuaukkojen reunoille kannattaa tehdä esim. jalkalistasta pienet kaiteet estämään harha-askelien aiheuttamat mahdolliset putoamiset

 • rampit voi tehdä tavallisesta laudasta (jonka leveys meillä n. 10 cm) ja ne kannattaa maalata myrkyttömällä maalilla (esim. Tikkurilan Helmi-sarja), jotta ne eivät ime itseensä pissaa

 • ramppien liukuesteeksi käy kosteissa tiloissa käytettävä matto (kts. alapuolella oleva kuva), jossa on kuin siilille suunnitellut pienet "askelmat" ;)

 • rampit voi kiinnittää seiniin esim. rautakaupoista saatavilla verhojousen koukku- ja silmukkayhdistelmällä (kts. kuva), jolloin ramppi voidaan irrottaa tai sitä voidaan nostaa tieltä siivouksen yhteydessä

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AITAUKSEN JA SIILITALON YHDISTELMÄ

Vielä kaappiasumusta siiliystävällisempänä pitäisin aitauksen ja kaapin yhdistelmää, sillä pelkässä siilitalossa eläin ei voi juosta kovin pitkää matkaa yhteen suuntaan, vaan saattaa turhautua - aivan kuten pienessä häkissä tai terraariossakin. Aitaus toimii mainiosti myös ilman siilitaloa, mutta toisaalta kaappi tuo vielä lisätilaa ja mahdollistaa siilin pääsyn nukkumaan (usein viileähköä) lattiatasoa ylemmäs. Meillä Kide asuu siilitalon puolikkaassa ja sitä ympäröivässä aitauksessa, kun taas vapautta rakastavalla Shanylla on siilitalon puolikkaan lisäksi muu olohuone käytössään.

Ohessa vinkkejä tällaisen asumuksen suunnitteluun.

 

 

 

Aitaus

 • aitauksen tulisi olla sileälaitainen ja vähintään 40cm korkea pitääkseen siilin sisällään (itse rakensimme aidan Bauhausin valkoisista 122x40cm kokoisista huonekalulevyistä)
 • aitauksen laidat saa pysymään pystyssä liittämällä ne toisiinsa saranoilla tai tukemalla ne molemmilta puolilta (me käytimme tähän Bauhausin valmiita kirjahyllyn kannattimia, jotka maalattiin valkoisiksi Tikkurilan Helmi -sarjan maalilla ja ruuvattiin kiinni levyihin)
 • jos aitaus tulee parketti- tai laminaattilattian päälle, aitauksen pohjalle kannattaa hankkia sopiva pala muovimattoa lattiaa suojaamaan
 • mikäli siili ei ole sisäsiisti, aitauksen pohjalla kannattaa käyttää sanomalehtiä tai muovitettua froteeta imemässä pahimmat pissat, mutta huomaa, että suuret froteepalaset voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran, jos siili ryömii niiden alle

 

                                                    

 

 

Kaappi

 • aitaukseen tuleva siilitalo voi olla ainoana asumuksena toimivaa siilitaloa pienempi, jottei se veisi mahdotonta tilaa aitauksesta
 • itse rakensimme Kiteen edellisen talon Ikean n. 30€ maksaneesta hyllyköstä, johon teimme samanlaiset rampit, aukot ja aukkojen suojat kuin tyttöjenkin siilikaappiin, mutta oven kokosimme itse valmiiksi leikatusta pleksilevystä ja sen ympärille ruuvatuista jalkalistan paloista (nykyisin Kide kyllä asustelee jälleen isommassa siilikaapissa ja sitä ympäröivässä aitauksessa)
    

 

© Juulia Virtanen 2008