VÄRIOPAS

Siilien väreistä on laadittu useita värinmääritysoppaita - esim. Saksassa ja Suomessa on omat värinmääritysjärjestelmänsä (joskin olemme vähitellen siirtymässä alkuaikojen ulkomuotoon perustuvasta määrittelystä geneettiseen värinmäärittelyyn) ja Yhdysvalloissa ainakin kaksi erillistä. Tässä yhteydessä käsittelen yleisimpiä siilien perusvärejä ja värimuunnoksia Suomen värinmääritysperinteen pohjalta.

 

Musta

 

Mustan siilin silmät, nenä, iho ja maski ovat syvänmustat ja kermanvärisissä piikeissä on musta tikkaus.

Aidot algerianmustat ovat maailmalla melko harvinaisia (ja haluttuja), mutta meillä Suomessa on kyseisen värisiä siilejä tällä hetkellä melko mukavasti, joskin suurin osa kaikkein mustimmista siileistämme on sukua toisilleen.

 

 

Harmaa
 

 
 

Harmaan siilin valkoisissa piikeissä on harmaa tai musta tikkaus, ja iho sekä maski ovat harmaat. Silmät ja nenä ovat mustat.

Harmaa on yksi tavallisimmista siilien väreistä.


 

Suklaa
 

Valkoisissa piikeissä on tumman tai harmaanruskea tikkaus. Maski on harmaan- tai mieluiten vaaleanruskea ja ihon väri on vaaleanharmaa. Nenän väri voi vaihdella tummasta maksanvärisestä lähes mustaan.

 

 

Ruskea
 

Valkoisissa piikeissä on vaalean tammen värinen tikkaus. Alle 5% piikeistä saa olla kokovalkoisia. Olkien iho on vaaleanpunainen tai vaaleanharmahtava. Nenä on maksanvärinen ja siinä voi olla myös hieman mustaa pigmenttiä. Maski on yleensä vaalea.


 

Karamelli

 

Valkoisista piikeistä 50% on tikattu kanelin värisillä ja 50% aprikoosin eli vaalean oranssinbeigen värisillä piikeillä. Niskan iho on vaaleanpunainen, naamassa ei ole maskia ja nenä on pinkki. Siinä saattaa olla myös maksansävyistä pigmentointia. Silmät ovat joko mustat tai rubiininpunaiset. Ulkomailla nämä muodot erotetaan usein selkeästi toisistaan (ruby-eyed cinnicot ja black-eyed cinnicot).

 

Kaneli
 

Piikit ovat valkoiset ja niissä on vaalea beige tikkaus. Kokovalkoisia piikkejä ei kuitenkaan saa olla yli 5%.
Silmät ovat mustat, niskan iho vaaleanpunainen, nenä maksanvärinen ja maskia ei ole (tai korkeintaan se on hyvin vaalea).

 

Aprikoosi
 

Pohjaväriltään valkoisissa piikeissä on vaalea oranssinbeige tikkaus, muttei yhtään kanelipiikkiä. Aprikoosisiileillä ei ole maskia ollenkaan, nenä on vaaleanpunainen ja silmät rubiininpunaiset.


 

Albiino

 

Albiinon siilin ihossa, silmissä ja piikeissä ei ole ollenkaan pigmenttiä (melaniinia), mistä johtuen siili on valkoinen ja sillä on punaiset silmät ja vaaleanpunainen nenä.

Albinismin aiheuttaa C-geenin resessiivinen muoto c, joka siilin on siis saatava molemmilta vanhemmiltaan ollakseen albiino (c/c). Normaaliväriset siilit ovat tyyppiä C/C tai jos ne kantavat albinismia peittyneenä perimässään, tyyppiä C/c. Jos siis esim. sekä suklaan värisellä isällä (C/c) että harmaan värisellä emällä (C/c) on peittynyt albiinogeeni, on parin syntyvistä poikasista tilastollisesti n. 25% albiinoita (c/c) . Kaksi albiinosiiliä (c/c ja c/c) voi puolestaan saada keskenään vain albiinoita (c/c) poikasia.


 


 

VÄRIMUUNNOKSET

 

Huurremuunnokset
 

 
 

Huurremuunnoksella tarkoitetaan sitä, että siilillä on normaalien tikattujen piikkien seassa n. 30-70% kokovalkoisia piikkejä. Huurremuunnoksia esiintyy kaikenvärisissä siileissä (albiinoa lukuunottamatta), esim. suklaahuurre, harmaahuurre, kanelihuurre jne.

Huurremuunnokset periytyvät lumimuunnosten (alla) tapaan.


 

Lumimuunnokset

 

Lumisiileillä (engl. white) kokovalkoisia piikkejä on noin 95-97% kaikista piikeistä. Tikkausta (eli normaalivärisiä tikattuja piikkejä) saa olla vähän otsalla sekä noin 10 piikin verran muussa selässä. Näin ollen lumimuunnoksiakin voi periaatteessa syntyä mihin tahansa väriin (poikkeuksena albiino), esim. suklaalumi, karamellilumi jne. Piikeiltään täysin valkoisia (ei yhtäkään tikattua piikkiä) siilejä kutsutaan maailmalla ”tuplavalkoisiksi” (double-white).

Lumimuunnokset periytyvät kahdella tavalla: pääasiassa Sn-geenin vaikutuksesta resessiivisesti (sn/sn=lumivärinen ja Sn/- voi periyttää lumiväriä), mutta muutamissa amerikkalaisissa linjoissa myös dominoivasti (Rn/-). Huomaa kuitenkin, että kahden ”tuplavalkoisen” keskenään risteyttämiseen liittyy amerikkalaisten kasvattajien kokemuksien mukaan letaalitekijä eli geeni- tai kromosomimutaatio, joka aiheuttaa yksilön (ts. poikasten ja joskus myös emon) kuoleman.

 

 

Pinto-kuvio
 

Pinto-kuviolla tarkoitetaan valkoisia läiskiä siilin muuten tikatussa piikistössä. Pinto-kuvio voikin ilmetä minkä tahansa värisessä siilissä, esim. aprikoosipinto, mustapinto jne. Maailmalla erityisen isoja pintoläiskiä (siilin piikeissä voi olla jopa enemmän valkoista kuin perusväriä) omaavia siilejä kutsutaan ”tobiano pintoiksi”, ja näitä syntyy yleensä yhdistämällä kaksi sellaista siiliä, joiden piikistössä on paljon pintoa.

Pinto-kuvio periytyy dominoivasti.

 

Takaisin Siileistä-sivulle

 

 

© Juulia Virtanen 2008